Waarom is hardlopen zo fijn? Je voelt dat je gezond bezig bent. Tijdens het lopen en na het lopen. En dat gevoel klopt! Bewegen is goed voor je lichaam en een gezond lichaam zorgt voor een gezonde geest. Daarom wil Atverni, de atletiekvereniging van Nieuwegein, dat meer inwoners van Nieuwegein en gemeenten in de buurt structureel gaan hardlopen. ‘Daarin staan we niet alleen. SportID Nieuwegein heeft namens de Gemeente Nieuwegein als doel meer inwoners in beweging te krijgen. Zij willen dat bereiken door alle inwoners de mogelijkheid te bieden om aan sport- en beweegactiviteiten deel te nemen’ aldus de organisatie van de 44ste Sluizenloop in Nieuwegein die zondag 9 september plaatsvindt.
Schrijf je in
Atverni biedt loopgroepen op alle niveaus ervaren en gediplomeerde trainers en een uitstekende accommodatie met bijvoorbeeld een atletiekbaan. En Atverni organiseert de Sluizenloop, een jaarlijks terugkerend Nieuwegeins hardloopevenement met een kinderloop van 1,25 km, een jeugdloop van 2,5 km en wedstrijd- en recreatielopen van 5 km en 10 km. Kijk op deze website voor meer informatie en inschrijving.
Als je je niet van te voren hebt ingeschreven, kun je je op zondag 9 september vanaf 12.00 uur in het Dorpshuis Fort Vreeswijk alsnog inschrijven. Je betaalt dan wel iets meer inschrijfgeld.
Geef je bij de na-inschrijving op zondag 9 september de voorkeur aan een inschrijfformulier, dan is dat vanzelfsprekend prima. Het kan echter ook met je mobiele telefoon. Dan laat je onze vrijwilligers van het inschrijfbureau het bevestigingsscherm op je mobiel zien i.p.v. een ingevuld inschrijfformulier. De Sluizenloop Nieuwegein is misschien wel het eerste loopevenement waar dat kan.
Heb je een Stadspas Nieuwegein? Dan mag je gratis deelnemen. Schrijf je op zondag 9 september in en toon je stadspas aan onze vrijwilligers van het inschrijfbureau.
Over de Sluizenloop
De eerste Sluizenloop was op zaterdag 10 september 1975, ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van de Oude Sluis in Vreeswijk. Nieuwegein had nog geen atletiekvereniging en de organisatie was in handen van Hellas, de sportraad Nieuwegein en het Bureau Sport en Recreatie.
Van 1994 tot en met 2004 vormde de Sluizenloop samen met wedstrijden georganiseerd door Clytoneus Woerden, Fit Zeist, OSM’75 Maarssen, Phoenix Utrecht, Statina Culemborg, U-track Utrecht en de Veenlopers Mijdrecht het Groot Utrecht Running Circuit. Daarmee werd de 10 km de hoofdafstand. In 2005 kwam de 20 km te vervallen.In 1983 werd Atverni opgericht. Vanaf dat jaar is de organisatie van de Sluizenloop geleidelijk overgedragen aan Atverni.
De wedstrijd- en recreatieloop voor volwassenen ging aanvankelijk over 20 km. De jeugd liep door het oude dorp. Het parcours is in de loop der jaren meermaals gewijzigd. Tot 1999 ging de wedstrijd- en recreatieloop vanaf de Oude Sluis naar Tull en ’t Waal. In 2000 keerden de deelnemers halverwege Tull en ’t Waal. Vanaf 2003 volgde het parcours het Lekkanaal. In 2015 moest het parcours opnieuw worden gewijzigd. Het Sluispad aan de oostzijde van het Lekkanaal was immers afgesloten, ter voorbereiding van de verbreding van het Lekkanaal en de aanleg van de derde kolk van de Prinses Beatrixsluis. Het parcours werd verlegd naar het westen: via het Schipperspad naar de Plofsluis en via de Structuurbaan en de Schalkwijkse Wetering terug. Voor dit parcours waren echter zo veel verkeersregelaars en parcourswachten nodig dat het parcours in 2017 opnieuw is gewijzigd. De jeugd loopt één of twee rondjes door het dorp. De wedstrijd- en recreatieloop bestaat uit één of twee achtjes van 5 km, waarbij elk achtje bestaat uit een rondje door het dorp en een ronde richting de Prinses Beatrixsluis.